Ruinart Blanc de Blancs
Herkomst
Frankrijk, Champagne, Côte de Blancs en Montagne de Reims
Druivensoorten
100% Chardonnay uit verschillende jaren (20 tot 25% wijn van oogsten uit de twee voorgaande jaren).
Bijzonderheden
Ruinart Blanc de Blancs komt in de bolle, van transparant glas gemaakte fles. Natuurlijk is deze Blanc de Blancs exclusief gemaakt van Chardonnay uit twee toonaangevende districten van de Champagne. Het is de jongste loot aan de Ruinart-boom. De Ruinart Blanc de Blancs is pas op de markt sinds eind 2000. Het was voor het eerst in 30 jaar dat Ruinart met een nieuwe Champagne op de proppen kwam. Deze Blanc de Blancs is een non-millésimé, waarvan de wet zegt dat hij minimaal 15 maanden op zijn gistdepot moet liggen. Maar bij Ruinart hanteert men eigen kwaliteitsnormen: deze Champagne heeft meer dan 36 maanden op zijn gistdepot gerijpt en heeft daardoor geweldig aan verfijning gewonnen. De Ruinart Blanc de Blancs is een prachtige Champagne, geheel op dronk en uitermate verleidelijk door zijn frisheid en zijn fruit met de voor Ruinart typerende levendige lichtvoetigheid.
Kleur
Bijzonder mooie, bleke, goudgele kleur met subtiele groene accenten, glanzend en helder aanzicht. Energieke bubbels met een overtuigende opbouw.
Geur
Een eerste bijzonder intense neus met noten van vers fruit, in het bijzonder rijpe citrusvruchten. Een tweede fijne bloemige neus met noten van witte bloemen en witte vruchten (witte perzik).
Smaak
Een soepele, harmonieuze en intens volle aanzet in de mond. Een niet overdreven volle smaak ondersteund door een aangename frisheid. Toetsen van bloedperzik, citrusvruchten en een mooi mineraal accent in de finale. Vrij lange en bijzonder intense afdronk.
Serveersuggesties
Een perfecte apéritief Champagne, vooral in de zomer of lente. Aan tafel vormt hij een bijzonder goede combinatie met alle zeevruchten en schaaldieren. Hij past perfect bij oesters, coquilles, kreeft, sushi en zeebaars of goudbrasemtartaar, maar ook met een zeetong à la plancha weet deze wijn het prima te vinden.
Serveertemperatuur
8-10 Graden C.